Isnin, 21 Mac 2011

HARGA SOFTWARE YANG ORIGINAL

Assalamualaikum,

Pernah tak korang beli cd atau dvd yg tak original? Maklumlah kat Malaysia masih berlambak kedai2 yg jual cd cetak rompak tak kira la movie, game ataupon software. Aku pun tak phm kenapa kebanyakan pihak brkuasa selalu tumpukan proses mmbanteras kt kedai yg jual movie cetak rompak. Padahal game dan software yg cetak rompak diorang tak layan pon. Adakah sbb tak ada syarikat kt Malaysia yg mghasilkan game dan software? Apa2 pon aku tak nak cerita pasal movie dan game. Kali ni aku nak kasi info best pasal harga software yg original untuk korang bandingkan dgn software yg tak original.



Adobe Creative Suite's Master Collection

Harga tidak original
RM24

Harga original
RM7911







Adobe Photoshop® CS5 Extended


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM3040







Adobe Illustrator® CS5


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM1823






Adobe Flash Professional® CS5


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM2127





Adobe Dreamweaver® CS5


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM1214






Adobe Premiere® Pro CS5

Harga tidak original
RM12

Harga original
= RM2432



Adobe After Effects® CS5


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM3040






Autodesk 3ds Max

Harga tidak original
RM12

Harga original
RM10 638







Autodesk Maya

Harga tidak original
RM12

Harga original
= RM10 638






Vegas Pro 10


Vegas Pro 10


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM1826







Microsoft Office Professional 2010

Harga tidak original
RM12

Harga original
RM1521






PFTrack 5


Harga tidak original
RM12

Harga original
RM11 719






Boujou 5

Harga tidak original
RM12

Harga original
RM30 440






Kebanyakan software yg aku tunjuk ni adalah dr tutorial blog ni. Kebanyakannya software multimedia. Cuba kita bandingkan harga yg original dan yg tak original. Banyak beza kan? Kita perlu tahu bukan senang nak buat sesuatu software ni. Senang2 je kita beli yang tak original. Orang yg jual ni pulak yang dapat keuntungan yg tak spatutnya diorang dapat. Aku pon rasa brsalah bila beli software yg tak ori ni. Tapi nk wat macamana, aku bukannya ada duit. Nak makan pizza hut pon pikir 10 kali. haha..Nanti bile aku dah kaya-raya, aku akn beli yg original punya. Tapi bile? haha..



Untuk pengetahuan korang, ada software yg harganya mencecah jutaan ringgit. Tapi bukan software untuk kegunaan individu la.

11 comments:

Cik Yana berkata...

Pehh~ Software PS saje dah bley beli 3 buah lappy.


Entry terkini: Serius Letak Jawatan Camni :P

Dinie Shuhaimi berkata...

tu r,haha.. kekadang org x prasan hrga software ni mahal sbnrnya ..

Cikgu Idris berkata...

Bahaya 'pengakuan' tu..boleh guna d court tu..

akutakutlupa berkata...

baru ni aku tgk, ADOBE MASTER COLLECTION CS5, maksudnya ada semua lah. photoshop, flash,primiere.... boleh kata semua produk adobe CS5 lah. semua itu dengan harga RM10.. perghh!!!

♥♥LiSsA♥♥ berkata...

fuh!
mahal rupe2nye. hehe

jay damien berkata...

hahaha~ entah2 orang yang membanteras tu pun guna software tak ori... sama2 manusia la katakan... tapikan, kalau takda software bukan ori ni, memang orang macam aku tak pandai nak edit gambar, buat animasi, macam2 lagi arr... hehe~

p/s : kalau korang nak edit gambar macam sedang guna photoshop, meh la baca entri aku yang ni http://jaydamien.blogspot.com/2011/03/celik-it-editor-by-pixlrcom.html

Da Niel berkata...

mak ai harga berkali kali ganda mahal. But what you say is correct. org susah2 buat RnD untuk hasil kan software, tapi yg pencetak rompak senang senang kaut keuntungan. I nak support yg ori..but tak berkemampuan..download trial version je la...haha

Dinie Shuhaimi berkata...

cikgu idris- tiba2 gelabah bile ckgu ckp mcm tu..
akutakutlupa- kt mne tuh? nk beli la.. haha..
lissa- mmg mahal.. hehe..
jay damien- mmg ramai individu kt malaysia ni gne software yg x ori..
daniel- ya betol tu. download yg trial version jer la kalau nk support yg ori..

dauseel berkata...

hoho~
insyaAllah boleh tu, improve lagi skill, manatau dapat rezeki kerja some big companya. =)

VECHNO-MiX berkata...

download free.. kah3

Dinie Shuhaimi berkata...

douseel- insyaAllah.. thanks..
sapik- beli ori la baru best..

Magnifying the Universe


The Universe made possible by Number Sleuth